Fries Landbouwmuseum verwerft 2 schilderijen

EARNEWALD - Het Fries Landbouwmuseum heeft 2 nieuwe schilderijen verworven van schilder Egnatius Ydema.

Het zijn 'de melkrijder' en 'kalfje in stal'. Het eerste werk toont een melkrijder op weg naar de fabriek. Dit is een werk uit de jaren 1920 / 30. Op de wagen staan melkbussen met op de achtergrond een fabriek met rokende schoorsteen in een idyllisch landschap met watermolen en vee.

Het andere werk toont een kalfje in een armoedige stal. De schilderijen zijn in langdurige bruikleen gekregen uit het Fries Museum en Museum Smallingerland.

Egnatius Ydema (1876 -1937) komt oorspronkelijk uit (Oudega (W.). Hij was aanvankelijk huisschilder en slaagde erin om later als kunstschilder aan de kost te komen. Op z’n negentiende verhuisde hij naar Den Haag omdat z’n ouders daar een nieuw bestaan op wilden bouwen. Geld voor een dagopleiding was er niet maar hij volgde wel tekenlessen in de avonduren. Hij woonde tot 1925 in Den Haag en daarna voornamelijk in Stompwijk. Ydema schilderde en aquarelleerde voornamelijk waterlandschappen.  Hij heeft een groot oeuvre achtergelaten van in het bijzonder de Friese meren, watervlakten, brede vaarten met zeilende boten en boerderijen. Ydema schilderde in de stijl van de Haagse School, een kunststroming die toen overigens al op z’n einde liep, maar gaf daar wel een eigen gezicht aan. Hij raakte bevriende met schilders als Ids Wiersma, Ype Wenning en Johan Elsinga.

De schilders van de Haagse School waren tussen ongeveer 1860 en 1890 actief.  Ze specialiseerden zich in landschappen, waarbij de weergave van de sfeer en het licht een grote rol speelde. In Holland waren schilders als Willem Maris (1844-1910), Anton Mauve (1838-1888) en H.J. Weissenbruch (1824-1903) bekende namen uit die school.

makkeynfryslan

Timeskaters 

Frysk Lânbou Museum
Koaidyk 8b
9264 TP  Earnewâld

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Telefoon 0511-539420   geregistreerd-museum
  Fax 0511-539697