Nieuws 2011

Bron: www.afron.nl
Marcel de Vries trekkerkampioen.

10 juli 2011
Behendigheidswedstrijd met oude trekkers.

Onder ideale weersomstandigheden hebben op zondag 10 juli een twintigtal bestuurders van oude trekkers op het terrein van het Frysk Lânboumuseum te Earnewâld een trekkerbehendigheidswedstrijd gestreden om het kampioenschap van Friesland. In een gezellige ontspannen sfeer met meer dan 500 bezoekers demonstreerden tientallen hobbyisten hun trekkers en werktuigen. Voor de jeugdige bezoekers was er heus parcours uitgezet om een rijbewijs te halen voor een traptrekker. In het theater van het museum werden gedurende de dag doorlopend films over historische trekkers vertoond en was er diapresentatie met meer dan honderd foto’s en illustraties over de trekkerbehendigheidswedstrijden zoals die gedurende vijftig achtereenvolgende jaren in Franeker zijn gehouden.
Op het parcours waren een aantal hindernissen opgesteld en er moest worden gereden met een vierwielige landbouwwagen. Met name het achteruit parkeren van deze wagen in een denkbeeldige garage leverde menig deelnemer kostbare strafpunten op omdat men tegenwoordig op het moderne landbouwbedrijf vrijwel alleen nog maar werkt met éénassige wagens en machines, zoals opraapwagens en kipwagens, waarbij het achteruit manoeuvreren gemakkelijker is. Naast het zo mogelijk foutloos rijden van het parcours werden er per drie seconden één strafpunt gegeven.
De gemiddelde leeftijd van de bestuurders, veelal allemaal leden van de OTMV (Oude trekker en Motoren vereniging), was met ruim 50 jaar vier jaar lager dan de gemiddelde leeftijd van de trekkers waarmee gereden werd. Om zich te kwalificeren voor de finale wedstrijd werd eerst een voorronde gereden en werd de trekker gekeurd op de staat van onderhoud.
De zes best gekwalificeerde trekkerbestuurders streden uiteindelijk een bloedstollende finale om de zo zeer gewenste krans. Gemiddeld was de wedstrijdtijd van deze zes finalisten in de finale ronde iets meer dan 4 minuten terwijl deze rijders in de voorronde ruim vijf minuten nodig hadden.
Verrassend kampioen werd de jongste deelnemer aan de wedstrijd, de 18 jarige Marcel de Vries uit Engelum met een 41 jaar oude International 423 trekker. De oudste deelnemer van 73 jaar eindige met zijn 63 jaar oude trekker op de vierde plaats met 10 strafpunten minder op het parcours maar met meer dan één minuut extra wedstrijdtijd ten opzichte van de kampioen.

Uitslag van de finale wedstrijd.
1. Marcel de Vries, Engelum met een International 423 trekker en 85 strafpunten.
2. Piet Marra, Westhoek onder St.Jacobiparochie met een Ford 2000 trekker en 89 str.p.
3. Jan Bruining, Engelum met een Mc.Cormick Deering W6 trekker en 95 str.p.
4. Jan A. de Vries, St. Jacobiparochie met een Farmall M diesel en 105 str.p.
5. Tjerk Greidanus, Spannum met een Farmall trekker en 112 str.p.
6. Meile Greidanus, Easterein met een Bukh 554 trekker en 119 str.p.