Adema’s Athleet terug naar Friesland
Imposante stierenkop nieuwste aanwinst Landbouwmuseum

Earnewâld – De geprepareerde kop van de stier Adema’s Athleet komt naar het Landbouwmuseum in Earnewâld. Deze dubbele groot­vader van Adema 197, en de zoon van de grote stamvader Athleet, wordt wel gezien als de grondlegger van de melk-vlees typische koe. De stier zag in 1929 het levenslicht in de stal van de befaamde Fokker Simen Ates Knol te Hartwerd. Hij is voor het eerst te zien in de Kerstvakantie.

Adema's Athleet werd in 1935 preferent (B) verklaard en kwam daarmee in de eredivisie van de fokstieren. De ‘bolle’ stond toen bij de coöperatieve fokvereniging "Lonneker-Enschede". Na vele pogingen deze stier terug te krijgen in Friesland, lukte het uiteindelijk de bekende fokkers Wassenaar te Jelsum om in 1941 Adema's Athleet in hun bezit te krijgen.
Maar de stier was ondertussen 12 jaar geworden en bevruchtte toen niet meer.
Fokker Simon Ates Knol was een uitgesproken fan van dieren met mooi vierkant kruis. Athleet was dan ook een stier naar z’n hart omdat hij die eigenschappen bezat. Ook de dochters van Athleet werden omschreven als dieren die een mooi vlak kruis lieten zien en uitmuntten in adel. Zij waren zeer uniform en van het gewenste type. De melkop­brengsten van de dochters werd als bevredigend omschreven. Toch bleek de melkopbrengst duidelijk lager te zijn dan van hun moeders. Een bekend fenomeen in die tijd. De stier had wel een uitstekende vetgehaltevererving.
Vanuit Friesland en Noord-Holland hebben de zwartbonten zich over de hele wereld verbreid. Binnen Nederland en zijn vele traditionele afnemende landen heeft de bekende stier Adema 197 tientallen jaren de hoofdrol gespeeld op het fokkerij­toneel.

Adema’s Athleet werd afgemaakt in de oorlog (1943). Zijn kop werd bewaard, geprepareerd en door Jan Wassenaar geschonken aan professor Wieger de Jong, die hoogleraar was in Wageningen. In 1985 belandde de kop aan de muur van de kantine van het Zodiac gebouw van de Universiteit van Wageningen. Het Zodiac gebouw was de thuishaven van de veeteeltstudenten. Vanwege de sluiting van dit gebouw werd naar een nieuwe plek gezocht. Door bemiddeling van Prof. Rommert Politiek kwam het Landbouwmuseum in Earnewâld in beeld als nieuwe locatie.
De imposante kop, meer dan honderd kilo zwaar en met hoorns een meter breed, is in de Kerstvakantie, na een ‘Hollands uitstapje’ van bijna 70 jaar te bezichtigen in het landbouwmuseum in Earnewâld.

‘CV’
Naam:            Adema's Athleet ,