Stamboekzaal landbouwmuseum vernieuwd
Opening door prof. Rommert Politiek

Earnewâld – Op woensdagavond 4 april aanstaande om 20:00 uur opent prof. Rommert Politiek de vernieuwde stamboekzaal in het Frysk Lânboumuseum in Earnewâld. Publiek is welkom bij de opening. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tijdens de avond is er eerst een lezing van veeteelthistoricus en stamboekkenner bij uitstek Reimer Strikwerda over de gloriejaren van het Fries Rundvee Stamboek. Friesland was in de jaren voor en na de Tweede Wereldoorlog de leverancier van ‘topstieren’. ’Het Friese vee is het beste ter wereld,’ stelde vee-exporteur Schaap in haar advertenties. Op een veiling in Engeland in 1950 bijvoorbeeld ging stier Súdhoekster Marius voor fl. 145.600,-- (bijna € 70.000,--) van de hand.
Na 1970 raakte de Friese veefokkerij in een crisis toen bleek dat het buitenland ons inhaalde qua melkproductie.
Het was professor Rommert Politiek (1926) die via zijn sip,sop,sap (het Stiermoeder Inseminatie Programma, Stiertjes Opfokken en als Proefstier gebruiken, en het Stieren Advies Programma) de fokkers op weg leidde naar nieuwe successen. De ‘nieuwe’ Friese koe, de Holstein Friesian, werd in iets meer dan één decennium decimeters groter en verdubbelde de melkgift. De Friese fokkerij staat nu weer aan de wereldtop.
Behalve de openingshandeling zal prof. Politiek ook een mondelinge bijdrage leveren over zijn bijdrage aan de fokkerij.

Adema
Aanleiding om de stamboekzaal te vernieuwen was de komst deze winter van de geprepareerde kop van de stier Adema’s Athleet. Deze dubbele groot­vader van Adema 197, wordt wel gezien als de grondlegger van de melk-vlees typische koe. De stier zag het levenslicht in de stal van de befaamde Fokker Simen Ates Knol te Hartwerd. Hij kwam later in eigendom van een andere topfokker Jan Wassenaar in Jelsum. Adema’s Athleet werd afgemaakt in de oorlog (1943). Zijn kop werd bewaard, geprepareerd en geschonken aan professor Wieger de Jong, die hoogleraar was in Wageningen. In 1985 belandde de kop aan de muur van de kantine van het Zodiac gebouw van de Universiteit van Wageningen. Door bemiddeling van Prof. Rommert Politiek kwam het Landbouwmuseum in Earnewâld in beeld als nieuwe locatie.

De imposante kop, meer dan honderd kilo zwaar en met hoorns een meter breed, staat nu centraal in de stamboekzaal, waarin tevens een aantal prachtige (Tichelaar) tegeltableaus uit het voormalige stamboekhuis zijn ondergebracht. Ook zijn er films, medailles, fokkersportretten en andere bijzondere zaken uit de geschiedenis van de Friese veefokkerij te bezichtigen. Nieuw is verder een interactieve presentatie voor kinderen waarmee ze zelf de ideale stamboekkoe kunnen ‘samenstellen.

De verbouwing is mede mogelijk gemaakt door de Boelstra Olivier Stichting en Stifting Us Mem.