Zeldzame trekker gerestaureerd

EARNEWALD - Sinds deze week is het Fries landbouwmuseum in Earnewald een prachtige trekker rijker. Het is een oranje Allis Chalmers tractor ‘type B’ uit 1939. De trekker was al in 1987 naar het museum gekomen maar stond jarenlang ongerestaureerd in depot.
Afgelopen winter hebben een tweetal vrijwilligers van het museum de handen uit de mouwen gestoken en de trekker weer helemaal gerestaureerd Het kostte een winter werk: maar nu staat hij er weer in volle glorie bij. Op de aanstaande trekkerdagen (het weekend van 7 en 8 juli), is hij voor het eerst te zien.  Het is trouwens een trekker met een oorlogsverhaal…..

De  Amerikaanse tractorfabrikant Allis Chalmers ontstond in 1857. Dit model B met ongeveer 15 pk,  werd ontwikkeld in 1937 en was voor die  tijd een zeer moderne trekker. Door z’n prijs was het bovendien een betaalbare krachtbron voor kleine boeren.
De vorm van de trekker had veel overeenkomst met een wespentaille en kreeg al gauw deze bijnaam mee. Door de smalle vorm had de bestuurder vanaf zijn zitplaats ruim zicht op het werk en veel vrije hoogte voor onderbouwwerktuigen. In ons land werd het een favoriete schoffeltrekker maar ook voor maaiwerkzaamheden leende hij zich ook uitstekend. Het museum heeft inmiddels een schoffelgarnituur verworven wat de komende tijd ook gerestaureerd zal worden, waarmee het plaatje compleet is.
De trekker werd ingevoerd door smid. Huisman in Pingjum via de firma n.v.  Louis Reijnders te Amsterdam.  Een jaar vóór de Tweede Wereldoorlog startte Huisman met de verkoop van Allis Chalmers tractoren. Hij verkocht er in Kimswerd drie en in Pingjum twee. Het daaropvolgende jaar bestelde hij weer een aantal bij de fabriek, maar die zijn nooit in ons land aangekomen. Het schip dat ze vervoerde werd door een Duitse onderzeeër getorpedeerd  en zonk. Ze liggen dus ergens op de bodem van de Atlantische oceaan!
Vanaf 1947 werd het model B ook in Groot-Brittannië gebouwd. De productie eindigde in 1955 toen de Ferguson met de TE20 als grote concurrent de markt bestormde.

De Allis -Chalmers voor de restuaratie: