'De helft is verdwenen'

Expositie in kader ''Jaar van de Boerderij''

Waldsein-fiskersspultsjeEARNEWALD - In 2003 toen er voor het eerst een ''Jaar van de Boerderij'' werd georganiseerd maakte fotograaf Han Reeder een tocht door Friesland en legde op de foto bijgebouwen vast die verdwaald op het erf of in het landschap stonden: hokjes, huisjes, stookhutten noem maar op.

Nu, tien jaar later, maakte hij weer een rit langs die gebouwen en het blijkt dat de helft ondertussen verdwenen is. De anderen zijn soms aangepast of verbouwd.
In de foto-expositie ''De helft is verdwenen'', laat hij beide situaties zien. De geschiedenis van de bijgebouwtjes kan symbool staan voor het snel veranderende platteland. Net als de oude boerderijen verdwijnen ze of krijgen ze een andere functie.

Fotograaf Han Reeder (1939) uit Sneek is autodidact. Thema's in zijn werk, oriëntatiepunten zoals hij ze zelf noemt, zijn natuur, landschap en het licht. Reeder: ''De werkelijkheid zoals die zich aandient is niet meer dan vertrekpunt. Het concept is de stuwende kracht in het creatieve proces. Omdat het concept natuurlijk niet beperkt blijft tot het realiseren van één werk, ontstaat van werk naar werk, al doende iets van een verhaal. Ik werk dan ook graag seriematig.''

De expositie is in het museum te zien van 10 april tot 23 juni. Het museum is elke dag open van 10:00 - 17:00 uur. M.u.v. feestdagen.