Terpentijd en Middeleeuwen

500 v.Chr.  - 1500

De permanente bewoning van het gebied dat we nu Friesland noemen begint ongeveer 500 voor Chr. De zee heeft zich een flink eind teruggetrokken. Op de vruchtbare kweldergronden vinden de eerste bewoners alles wat nodig is om een bestaan op te bouwen: jachtgebied, viswater, vruchtbare grond voor akkers, weilanden voor het vee.

_MG_0021_1.jpgDe boerderij wordt opgetrokken uit wilgentenen en klei. Als het water weer stijgt, beginnen de bewoners met het bouwen van terpen, en na 800 ook dijken. De veestapel van de terpboer bestaat uit runderen, schapen en geiten. De dieren leveren vlees, wol en huiden. Op de akkers wordt vooral gerst verbouwd, maar ook bonen, rogge en vlas.

In de loop der eeuwen gebruiken de bewoners de beschikbare grond steeds intensiever. Tot 1580 spelen kloosters een rol bij inpolderingen en het ontginnen van veengebieden.

De boer heeft veel last van lokale vetes en oorlogen. Door de toenemende welvaart en de komst van het geld doet hij niet langer alles zelf, maar besteedt werkzaamheden uit aan de timmerman, de wagenmaker, de kuiper en de smid.

De boerderij is vanaf de veertiende eeuw een stenen bouwwerk (Fries langhuis). Ook het verbeteren van de infrastructuur (wegen, kanalen en vaarten) en het onderhoud aan de dijken laat de boer aan anderen over.

_MG_0017_1.jpg

_MG_0019_1.jpg

makkeynfryslan

Timeskaters 

Frysk Lânbou Museum
Koaidyk 8b
9264 TP  Earnewâld

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Telefoon 0511-539420   geregistreerd-museum
  Fax 0511-539697